Gavetips til far:

Overrask far med smarte verktøylapper, så slipper du å høre «Hvor er hammeren min?« igjen 😉

 

Navnelapper til verktøy, verktøylapper, Smartlapper.no

Hvorfor feirer vi farsdag – egentlig?

Den andre søndag i november er det farsdag. Farsdag er en hedersdag for alle fedre, og da skal vi gjøre stas på pappa ved å servere frokost på senga, gi ham en gave eller ringe for å gratulere. Men hvem fant egentlig på at fedre fortjener sin egen hedersdag?

Hvorfor feirer vi farsdag, utklipp av avisartikkel som beskriver

Historien bak farsdag

Farsdagens historie går tilbake til 1910. Morsdagen har derimot vært feiret siden midt på 1800-tallet. Tradisjonelt var mødre hjemmearbeidende, og derfor var det viktig å markere at arbeidet i hjemmet, selv om det var mindre synlig og mindre verdsatt enn fars arbeid ute, ble satt stor pris på. Men hvorfor begynte vi da å markere farsdagen?

Mange hevder at mor fortjener en egen morsdag, siden alle de andre 364 dagene i året er fars dager…

Sonora Louise Smart Dodd

Den aller første farsdagen ble feiret til ære for William Jackson Smart, en veteran fra borgerkrigen. På morsdagen i 1909 satt hans datter, Sonora Smart, og hørte på prestens morsdagspreken. Etter at moren døde i barsel, hadde faren oppfostret Sonora Louise og hennes fem søsken alene. Derfor tenkte hun at pappa William absolutt fortjente sin egen farsdag.

Den aller første farsdagen ble feiret i juni 1910. Sonora valgte 5. juni, fordi det var da William hadde bursdag. Den første farsdagen ble lagt til tredje søndag i juni, fordi menigheten trengte noe mer tid på å forberede feiringen. I USA – og de fleste andre land som markerer dagen – feires fortsatt farsdag den tredje søndag i juni. I Norge feirer vi farsdag andre søndag i november, samtidig som Sverige, Finland og Estland. Så vidt Smartlapper har funnet ut, er det bare Danmark som feirer farsdagen på Williams bursdag den 5. juni (som også er Danmarks nasjonaldag).

Gavetips til far:

Overrask far med smarte verktøylapper på farsdagen, så slipper du å høre «Hvor er skrutrekkeren min?« igjen 😉

 

hvorfor feirer vi farsdag, bilde av verktøylapper

Kommende farsdager i Norge:
Søndag 10. november 2019
Søndag 8. november 2020

Farsdagens mor, Sonora Louise Smart Bodd

Farsdagens mor, Sonora Louise Smart Bodd.

| Se alle våre navnelapper |